Antibiyotik dirençli bakteriler ve Enfeksiyöz hastalıklar için yeni bir tedavi yöntemi

Amerikan Solunum ve Kritik Bakım Tıp Dergisinde yayınlanan bir araştırma, antibiyotik dirençli bakteriler ve bulaşıcı hastalıklar için yeni bir tedavi yolunu anlatıyor.

Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacılar, kan dolaşımındaki antikorların çıkarılması yaklaşımının kronik enfenksiyonlara etkilerini, hastanelerde geçirilen gün sayısını ve antibiyotik kullanma gereksinimini azalttığını tespit etti.

Ekip, bu çalışmada çoğul antibiyotiğe dirençli, kronik Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonu geçiren bronşektazili iki hasta belirledi; çocukluğundan beri bronşektazisi olan 69 yaşındaki bir kadın ve on beş yaşında bronşektazi tanısı konan 64 yaşındaki bir erkek hasta. (Bronşektazi, akciğerdeki solunum yollarının kalıcı olarak büyümesine sebep olan ve İngiltere'de 300.000 'den fazla kişiyi etkileyen bir hastalıktır.)

Hastalar, 2014'te araştırma grubunun daha önceki bulgularına dayanan bir keşif tedavisinin parçası olmak için gönüllü oldular. Birmingham Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Ensititüsü Direktörü Prof. Ian Henderson, ''Bu hastaların kan dolaşımında belirli bir antikor fazlası vardı. Normal olarak antikor ile ilişkili koruyucu etkinin aksine, bu hastalarda, antikorlar Pseudomonas aeruginosa bakterisini öldüren bağışıklık sistemini durdurdu ve bu durum hastaların akciğer hastalığını kötüleştirdi. Belki de risk alarak, bu antikorları kan dolaşımından çıkartmaya karar verdik ve sonuçlar tamamen pozitifti'' dedi. Dr. Tony De Soyza da ''Antikorların kan bağışlarıyla değiştirildiğini ve böylece hasta kanına bulaşıcı Pseudomonas 'ları öldürme kabiliyetinin geri kazandırıldığını'' belirtti.

Profesör Henderson, ''Bu durum, tedavi ihtiyacını ve hastanede geçirilen gün sayısını azaltarak, hasta refahını önemli ölçüde artırabildiğimizi gösteriyor, ki bu da antibiyotiklere olan bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olacaktır. Bir sonraki adım, daha az ağır terapilerle, erken müdahalenin hastalarda hastalığın önlenmesine yardımcı olup olamayacağını araştırmak için uzun vadeli çalışmalar yapmaktır'' dedi.

Yapılan incelemelerde, daha önceki iki yılda herhangi bir döneme kıyasla, her iki hasta da sağlık ve refahta hızlı bir gelişme gösterdi. Bu sonuç, bazı antibiyotik dirençli enfeksiyonların bu yöntemle tedavisi açısından umut vadetmektedir. 


Kaynak

HIZLI ERİŞİM